Koirien siitepölyallergia ei ole harvinainen ongelma. Monet omistajat ja hoitajat eivät kuitenkaan tiedä, että heidän koiransa kärsivät siitepölyallergiasta. Allergia on kausiluonteinen, aivan kuten ihmisillä. Siitepölyallergia ja muut allergiat kehittyvät pikkuhiljaa ja puhkeavat useimmiten koiran ollessa 1–3 vuoden ikäinen.
Tutkimus vie aikaa
Jos epäilet, että koirasi on allerginen, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Koiran mahdollisen allergian selvittämiseksi eläinlääkärin tulee tehdä perusteellinen tutkimus.
Kun tutkimuksessa varmistuu, että oireet eivät johdu loisista, tulehduksesta tai ruoka-aineesta, eläinlääkäri tekee koiralle ihopistokokeen eli prick-testin tai ottaa koiralta verinäytteen. Prick-testin avulla saadaan selville, mille aineelle tai aineille koira on allerginen, ja koiralle voidaan määrätä asianmukainen hoito.
Vaikea ennaltaehkäistä
Koska siitepölyä on kaikkialla, siitepölyallergiaa ja sen oireita on vaikea ennaltaehkäistä.
Ensin kannattaa kokeilla antaa koiralle allergialääkitystä - eritysesti, jos kyseessä on pieni koira ja allergian oireet ovat suhteellisen lieviä. Toinen hoitomenetelmä on koiran peseminen kosteuttavalla tai kutiamista lieventävällä koirashampoolla, joka vähentää siitepölyn leviämistä koiran ihon kautta.
Joissakin vakavissa tapauksissa koira voidaan rokottaa allergiaa vastaan. Silloin hypoallergeeniseksi rokotteeksi kutsuttu rokote valmistetaan erityisesti kyseistä koiraa varten.
Edellä mainitun rokotteen ja muiden allergialääkkeiden lisäksi siitepölyallergisille koirille voidaan antaa myös kortisonia joko ajoittain tai säännöllisemmin joko tabletteina tai paikallishoitona, kuten suihkeena. Hoito on yksilöllistä koiran oireiden mukaan.
Ainoa keino ennaltaehkäistä siitepölyallergia kokonaan on olla käyttämättä siitepölyallergisia koiria jalostuksessa.
3 vinkkiä allergian lievittämiseksi
- Kokeile kylvettää koiraa kutinaa ehkäisevällä tai kosteuttavalla lääkeshampoolla kutinan ja allergiaa aiheuttavan siitepölyn määrän vähentämiseksi.
- Pyyhi koirasi tassut kävelylenkkien jälkeen siitepölykauden aikana, jotta se ei joudu pitkäaikaisesti kosketuksiin ruohon, rikkaruohojen, kukkien tai puiden allergeenien kanssa.
- Siivoa koti vähintään kerran viikossa, jotta siitepölyä olisi mahdollisimman vähän.