Ruotsin Agrian tilastojen* mukaan 5 yleisintä koiria vaivaavaa sairautta ovat:

  • Kohtutulehdus
  • Ihokasvain
  • Nisäkasvain
  • Korvatulehdus
  • Haavat (esimerkiksi puremahaavat)

* Tilastot perustuvat vakuutuksen kattamiin sairauksiin.

Kohtutulehdus

Kohtutulehdus on kaikkein yleisin koirien sairaus, vaikka kyseessä on vain narttukoiria vaivaava sairaus. Niinkin moni kuin joka neljäs narttu saa kohtutulehduksia, useimmiten juoksujen yhteydessä keski-ikäisenä tai sitä vanhempana. Oireet ovat usein selkeitä ja helposti havaittavissa, kuten ruokahaluttomuus, kuume, lisääntynyt janontunne sekä veriset tai märkivät vuodot.

Tulehdus vaikuttaa myös koiran munuaisiin ja siitä syystä koira on usein normaalia janoisempi. Joissain tapauksissa kohtutulehduksen oireet eivät ole yhtä selkeät ja silloin eläinlääkäri voi tutkia kohdun ultraäänen avulla, sillä tulehtunut kohtu on usein paisunut tai täynnä nestettä.

Tietyt rodut kärsivät kohtutulehduksista muita useammin, esimerkiksi kultaisetnoutajat ja rottweilerit. Kohtutulehduksen uskotaan johtuvan kohdun hormonitasapainon muutoksesta ja bakteereista sekä perinnöllisistä riskitekijöistä.

Kohtutulehdus hoidetaan useimmiten steriloimalla narttu, eli poistamalla munasarjat ja mahdollisesti myös kohtu. Esimerkiksi USA:ssa terveiden narttujen sterilisaatio on hyvin yleistä, sillä se ennaltaehkäisee paitsi suunnittelemattomia pentueita, myös kohtutulehduksia sekä nisäkasvaimia. Tietyissä yksittäisissä tapauksissa kohtutulehdusta voidaan hoitaa antibioottien avulla, mutta silloin tulehduksen uusiutumisen riski seuraavien juoksujen yhteydessä on todella suuri.

Nisäkasvaimet

Noin puolet kaikista nisäkasvaimista on hyvänlaatuisia, eivätkä ne leviä muualle elimistöön. Siitä syystä paranemisennuste on useimmiten hyvä.

Ihokasvaimet

Erilaiset ihokasvaimet ovat myös yleisiä koirilla. Ihokasvain on yleistermi, joka kattaa monia iho-ongelmia, kuten syyliä, rasvapatteja ja talirauhastulehduksia, jotka kaikki ovat useimmiten hyvänlaatuisia. Jos patti on karvaton tai siinä on haavoja tai rupi, voi kyseessä olla huonolaatuinen ihokasvain, kuten mastsolukasvain. Kasvainten kasvunopeus on yksilöllistä ja jotkut kasvavat ja leviävät nopeammin kuin toiset.

Jos ihokasvaimen epäillään olevan huonolaatuinen, otetaan siitä irtosolututkimus, jotta tiedetään kuinka paljon kasvain on saattanut levitä ja millaisen hoidon tai leikkauksen se vaatii.

Korvatulehdus

Neljänneksi yleisin sairaus koirilla on korvatulehdus, joka voi olla allergian tai atopian oire. Toistuvat korvatulehdukset ovat yleisiä varsinkin atooppisilla koirilla.

Korvatulehduksen diagnosointi on paljon kehittyneempää nyt kuin ennen, jolloin koiralle annettiin useimmiten kortisonia, eli hoidettiin vain oireet eikä niiden aiheuttajaa. Nykyään on  koiran ihosairauksiin erikoistuneita eläinlääkäreitä, jotka pystyvät selvittämään korvatulehduksen alkuperän. Siten hoito voidaan kohdistaa perimmäisen sairauden hoitamiseen, eikä vain korvatulehduksen hetkelliseen parantamiseen.

Haavat

Viidenneksi yleisin vakuutuksen kattama vaiva on niin kutsutut traumaattiset haavoittumiset, muun muassa puremahaavat ja pistohaavat.

Toisen koiran aiheuttama puremahaava saattaa näyttää vaarattomalta, mutta puremahaavat tulehtuvat herkästi koiran suun sisältämien bateereiden takia. Puhdista siis haava aina huolellisesti ja seuraa sen paranemista. Osa vakavammista haavoista täytyy ommella eläinlääkärissä.