Terve sydän

Koiran sydän koostuu ihmisen sydämen tapaan kahdesta kammiosta ja kahdesta eteisestä. Oikea puoli vastaanottaa vähähappista verta, josta sydän pumppaa sen keuhkoihin. Veri palaa keuhkoista runsashappisena vasemmalle puolelle, josta se pumpataan koko kehoon.

Suurikokoisen, terveen aikuisen koiran sydän lyö noin 70–100 kertaa minuutissa. Pienempien ja nuorempien koirien sydän voi lyödä jopa 200 kertaa minuutissa. Myös pelokkaan ja stressaantuneen koiran sydän lyö nopeammin.

Kaikkien koirien sydän lyö ”epätasaisesti” eli hitaammin sisäänhengityksen aikana ja nopeammin ulos hengittäessä. Tätä kutsutaan hengitysteiden rytmihäiriöksi.

Kuunnellaksesi koiran sydämenlyöntiä nosta ja taivuta koiran eturaajaa hieman ylös ja taaksepäin ja aseta kätesi koiran ”kainaloon”. Kuuntele sekä rytmiä että lyöntien voimakkuutta.

Koiran pulssin tunnet helpoimmin koiran nivustaipeesta.

Koiran sydänsairaudet

Noin 5–10% koirista kärsii sydänsairauksista. Yleisin on sydänsairaus sydämen sivuääni, joka johtuu muutoksista sydämen läpissä.

Toinen yleinen sairaus on kardiomyopatia eli sydänlihassairaus. Se aiheutuu sydänlihasten rappeutumisesta ja on yleinen ainoastaan suurikokoisilla koiraroduilla.

Koiralle voi myös tulla sydämen rytmihäiriöitä, jolloin sydän lyö epänormaaleja lyöntejä.

Synnynnäiset sydänviat eivät ole yhtä yleisiä, mutta niitäkin tavataan toisinaan. Verisuonet eivät välttämättä sulkeudu kunnolla, aortta voi olla sijoiltaan tai kammioiden välissä voi olla reikiä, jolloin veri virtaa väärään suuntaan. Yleisin syy koiran äkilliseen menehtymiseen on sydänsairaus, useimmiten perinnöllinen sellainen. Etenkin, jos kyseessä on nuori koira. Monet sydänviat ovat perinnöllisiä, ja siitä syystä sydänvikaista koiraa ei saa käyttää jalostukseen.

Sydämen sivuääni

Sydämen sivuääni johtuu vereen muodostuvista pyörteistä sen kulkeutuessa sydämen läpi. Pyörteiden syntyminen johtuu usein verisuonten tai sydänläppien epämuodostumista, sydämen seinämissä olevista rei’istä tai läppien tulehtumisesta. Koiralla voi olla sydämen sivuääniä pitkän aikaa ilman oireita. Tarpeeksi pitkän ajan kuluttua, yleensä monen vuoden jälkeen, sydän ei jaksa enää pumpata verta terveen sydämen tavoin. Silloin sydän laajenee ja veri alkaa kerääntyä keuhkoihin. Sen seurauksena keuhkoihin alkaa kertyä nestettä, joka johtaa keuhkoödeemaan eli keuhkopöhöön. Koira alkaa yskiä ja hengittäminen muuttuu vaikeaksi.

Sydänvian oireet

Sydänvian oireita ovat muun muassa väsymys, ruokahaluttomuus, hengitysvaikeudet, läähättäminen, yskiminen, rytmihäiriöt, huojuminen ja pyörtyminen.  

Sydänvian hoito

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet, että koirallasi voi olla sydänvika. Eläinlääkäri kuuntelee koiran sydäntä ja tutkii sitä tarkemmin EKG:n, röntgenin ja ultraäänen avulla. Koiran vointi paranee usein huomattavasti, kun sen hoito ja lääkintä aloitetaan ajoissa.

Voiko sydänvikoja ennaltaehkäistä?

Osa sydänvioista on perinnöllisiä, eli sydänvikaista koiraa ei tulisi käyttää jalostukseen.

Hyvä yleiskunto ja sopiva paino auttavat myös ennaltaehkäisemään sydänsairauksia.