Sokeritaudin (diabetes mellitus) aiheuttaa haiman kyvyttömyys tuottaa tarpeeksi insuliini-hormonia, joka säätelee verensokerin tasoa. Kissoilla diabeteksen taustalla on usein haiman insuliinituotannon heikentyminen sekä kehon insuliiniresistenssi.

Altistavat tekijät

Tyypillinen diabeetikkokissa on keski-ikäinen, ylipainoinen, leikattu uroskissa. Kissan iän ja lihavuuden lisäksi altistavia tekijöitä ovat muun muassa liikunnan puute, tietyt lääkitykset (esim. kortikosteroidit), haimatulehdus sekä kissan rotu: diabetes on yleinen vaiva muun muassa burmankissoilla. Pitkäaikainen stressi tai tulehdussairaudet voivat pahentaa diabeteksen oireita.

Diabeteksen oireet ja diagnoosi

Yksi yleisimmistä oireista on, että kissa alkaa juoda epätavallisen paljon vettä. Kissalla on usein hyvä ruokahalu, mutta kissa laihtuu siitä huolimatta. Sairauden edetessä kissa voi menettää ruokahalunsa ja muuttua apaattiseksi ja väsyneeksi.

Väsymys ja voimattomuus johtuvat siitä, että sokeria, jota kissan keho käyttää niin sanottuna polttoaineena, ei elimistö insuliinin puutteen vuoksi voi käyttää hyväkseen, vaan se poistuu kehosta virtsan mukana. Silloin kissan elimistö alkaa muuttaa proteiini- ja rasvavarastojaan energiaksi, mikä puolestaan johtaa kissan laihtumiseen ja voi aiheuttaa lihasheikkoutta.

Diabeteksen diagnoosi tehdään eläinlääkärin kliinisen tutkimuksen sekä veri- ja virtsanäytteen perusteella.

Hoitamaton diabetes aiheuttaa aina vain pahenevia oireita ja voi aiheuttaa kissalle joko alhaisesta verensokerista johtuvia oireita tai ns. ketoasidoosin, joka voi johtaa kissan menehtymiseen.

Hoito

On tärkeää selvittää ensin diabeteksen aiheuttaja, jotta myös se voidaan hoitaa. Mikäli diabeteksen taustasyynä on kissan ylipaino ja liikunnan puute, voi tilanne korjaantua ylipainon vähentämisellä, oikealla ruokinnalla ja lääkityksellä, ja kissa parantua.

Jotta kissan verensokeri pysyisi tasaisena, tulee omistajan antaa kissalle insuliinipistos 1-2 kertaa päivässä. Insuliinipistos tulisi antaa aina samaan kellonaikaan ja mieluiten kissan ruokinnan yhteydessä.

Kissan verensokeritasoa tulee tarkkailla, eli kissasta tulee ottaa verinäytteitä säännöllisin väliajoin. Tästä syystä diabeetikkokissan voi olla vaikea elää ulkokissana.

Osa kissoista pärjää insuliinipistosten sijaan suun kautta annettavilla diabeteslääkkeillä. Tabletteja voidaan käyttää hoitomuotona kuitenkin vain, jos kissan haima pystyy tuottamaan vielä jonkin verran insuliinia. 

Diabeetikkokissan ravinto

Tärkeä osa diabeteksen hoitoa on kissan oikeanlainen ruokavalio. Nykyään diabeetikkokissoille myydään erikoisruokaa, joka sisältää paljon proteiinia ja vähän hiilihydraatteja. Ylipainoiset kissa tulee laihduttaa normaalipainoisiksi.